Voeten

Uw voeten verraden uw gezondheid

Wist u dat de conditie van uw voeten een afspiegeling is van uw algehele gezondheid? De eerste symptomen van diverse ziektes zoals diabetes, artritis, neurologische problemen en hart- en vaatziekten treden vaak op aan de voeten.

Als u weet dat we dagelijks zo’n 10.000 tot 17.000 stappen zetten en in ons leven zo’n 100.000 tot 180.000 km te voet afleggen, zult u beseffen dat een goede voetverzorging geen luxe maar een echte noodzaak is. Vermoedelijk krijgt menige auto bij het afleggen van zulke afstanden meer aandacht dan uw eigen voeten, waarmee u toch uiteindelijk de pedalen van die auto zult moeten bedienen.

Voeten zijn voor de meesten van ons geen ‘sexy’ onderwerp. Ze zitten daar ergens beneden uit ons zicht en ook vaak uit het hart. We houden niet van onze voeten. Sterker nog, we schamen ons er vaak voor. Onterecht, want u mag best trots op uw voeten zijn. Ze vormen de motor van onze voortbeweging. Een voet bestaat uit een complex en in principe prachtig functionerend geheel van 26 botjes, 33 gewrichten, 107 bandjes of ligamenten, 19 voetspieren en 11 onderbeenspieren. De 52 botten van uw beide voeten samen vormen een kwart van alle botten in uw lichaam. Dat zal moeder natuur niet voor niets zo hebben begedacht.

Maar hoe prachtig een voet ook in elkaar steekt, een voet vraagt net als een auto om enig onderhoud. We moeten onze voeten goed (laten) verzorgen, willen we zeker op latere leeftijd nog ‘goed uit de voeten’ kunnen.